Şebit Yağlaması

29 Oca

Şebit Yağlaması tarifi

Malzemeler:(12 adet için)

Hamuru:

  • 5,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı kepekli un
  • 3 su bardağı +1/4(çeyrek)su bardağı ılık su
  • 2/3 paket(40 gr.lık yaş mayanın üçte 2 si)maya
  • 1 yemek kaşığı tuz

İç Malzemesi

  • 250-350 gr.kıyma
  • 3 büyük domates rendesi
  • 3 adet büyük boy çarliston biber(veya 6-8 adet yeşil biber)-çok küçük doğranmış)
  • 1 adet büyük boy kuru soğan(rendesi)
  • 3 diş sarımsak(ince doğranmış)
  • 2 tatlı kaşığı dolusu karabiber
  • 2 tatlı kaşığı dolusu pulbiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvıyağ ve 1 yemek kaşığı tereyağ(dilerseniz sıvıyağ yerine zeytinyağ da kullanabilirsiniz)
  • tuz
  • Ilık su ve şeker ile mayayı gevşetip eritin.Unları ve tuzu ekleyerek hamurunuzu yoğurun(hamurun yumuşaklığı size fazla gelir ve açamam derseniz çok az ekleyebilirsiniz-ama un eklendikçe hamurunuz pişmiş hali sertleşecektir)2 katı kabarana dek üzeri örtülü yaklaşık yarım saat mayalandırın.
  • Bu arada soğanı,sarımsağı ve yeşil biberi yağda kavurun.(yağın yarısı ile)Kıymayı ekleyip kavurun.Domatesi ve salçayı ekleyip kısık ateşte 20 dk. kadar suyunu çektirin.Baharatı ,tuzu,kalan yağı ve 1/2 su bardağı suyu ekleyerek 2 dk. daha pişirin.
  • Büyükçe tava veya sacı(aleminyum veya teflondan yapılmış olan tümsek şeklinde yuvarlak tava) ocak üzerine alıp ısıtın.Hamurunuzu unlu zemine kaşık yardımıyla eşit bezeler halinde sıralayın(ben hamurları açarken kepek unu kullandım- daha yumuşak olmasını sağlıyor) Her birini bunlayarak merdane yardımı ile yaklaşık 26 cm çapında açıp,harlı ocakta iki yüzlerini de pişirin.
  • Pişen hamurlar sıcakken aralarına sıcak harçtan sürün.Sıcak servis yapın.
  • Ben hamurlarımı önceden pişirip üst üste yerleştirip,üzerine havlu kağıt serip, bir poşete geçirip,  bir tarafta beklettim.(1-2 gün önceden hazırlarsanız,buzdolabında saklayın) harcını da bir gece önceden hazırlayıp dolaba kaldırdım(3-4 gün muhafaza edebilirsiniz) Sofraya oturmadan az önce, harcı kaynar hale getirip;hamurları da teflonda bir bir ısıtıp,sıcak harcı sürdüm.Hemen servis ettim.Bu işlem 5 dk’nızı bile almaz.
  • Eşit dilimlere kesin.Serviste kesilmiş limon ve yıkanmış maydanoz; veya sarımsaklı yoğurt yanında hazır bulundurabilirsiniz.Ne şekilde tüketmek isterseniz.

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: